Pentru a fi candidaţi ai Alianţei România Dreaptă la alegerile parlamentare din 9 decembrie, doritorii trebuie să îndeplinească 12 criterii dure de integritate. Rămâne de văzut în ce măsură vor fi şi respectate aceste criterii de către partidele care formează ARD. În tabăra USL, situaţia este mai simplă: nu se vorbeşte deloc despre criterii de integritate, ci doar se împart colegii şi se fac pronosticuri optimiste.
Cuprinse în Codul Etic al ARD, cele 12 criterii au fost formulate de comisia condusă de europarlamentarul PDL Monica Macovei şi acoperă atât latura penală, de incompatibilităţi şi conflicte de interese, cât şi pe cea de morală publică. Nu în ultimul rând, vor fi sancţionate cu neaprobarea sau retragerea candidaturii colaborarea cu fosta Securitate şi traseismul politic. „Rolul meu e să aplic criteriile. S-ar putea să existe ostilitate, supărări, insulte, calomnii, nu mă interesează. Rolul meu e să merg înainte şi să aplic aceste criterii. PDL a fost întru totul de acord cu aceste criterii", a arătat fostul ministru al Justiţiei la prezentarea Codului.
Odată aplicate criteriile de conducerea fiecărui partid din ARD, la comisia condusă de Monica Macovei vor fi centralizate listele de candidaţi, dar şi unele documente, precum declaraţii de avere şi de interese, dar şi CV-uri, care să includă „competenţele candidaţilor în raport cu cele ale comisiilor parlamentare". „Iar celor care sunt astăzi parlamentari le cerem să ne spună ce au făcut în calitate de parlamentari timp de patru ani de zile", a mai arătat Monica Macovei.
Protocol semnat în trei
Documentul de înfiinţare a alianţei de dreapta a fost semnat ieri doar de preşedinţii PDL, PNŢCD şi Forţa Civică. De la masa ocupată de Vasile Blaga, Aurelian Pavelescu şi Mihai Răzvan Ungureanu a lipsit aşadar Mihail Neamţu, liderul Partidului Noua Republică, formaţiune care nu a mai pu