Specialiştii au realizat un implant cerebral care a îmbunătăţit capacitatea decizională a maimuţelor şi a restaurat competenţele mentale pierdute.
Această nouă tehnologie dezvoltată de un grup de cercetători, printre care se numără şi românul Ioan Opriş din cadrul Wake Forest University School of Medicine, va reprezenta un ajutor extraordinar pentru persoanele cu daune cerebrale provocate de demenţă, atacuri cerebrale sau alte afecţiuni neurologice. Dispozitivul oferă cercetătorilor un model pe baza căruia pot îmbunătăţi capacităţile mentale avansate ce ţin de cortexul frontal.
Pentru realizarea acestui studiu, specialiştii de la Wake Forest au antrenat cinci maimuţe rhesus să joace pe computer un joc de potrivire a imaginilor. Maimuţele vedeau pe ecran o imagine – o jucărie, o persoană sau un lanţ muntos – şi apoi încercau să selecteze aceeaşi imagine dintr-un grup mai mare de imagini care apărea pe acelaşi ecran ceva mai târziu. Pentru fiecare răspuns corect, maimuţele erau recompensate cu o gustare. După doi ani de antrenament, maimuţele au devenit mai pricepute, reuşind să rezolve cu succes 75% din testele uşoare şi 40% din testele grele, un rezultat mai bun decât dacă ar fi ales perechile de imagini aleatoriu.
Astfel s-a putut trece la al doilea stadiu al testărilor, maimuţelor fiindu-le implantate o mică sondă dotată cu doi senzori. Cele două straturi, numite L-2/3 şi L-5, comunică între ele în timpul proceselor decizionale, precum acela ce are loc atunci când maimuţele participă la jocul de potrivire a imaginilor. În urma testelor cu acest dispozitiv performanţa maimuţelor s-a îmbunătăţit cu 10%.
Doctor Sam Deadwyler a explicat, potrivit studiului prezentat de descoperă.ro, că „Acest dispozitiv ar putea genera un tipar care evită folosirea zonei afectate din creier, oferind o conexiune alternativă în creier” Totuşi, până la realizarea