Școala cu clasele I-VIII din comuna Pătrăuţi, veche de 150 de ani, în care învaţă 700 de elevi, a fost inaugurată sâmbătă, după ce în ultimii trei ani a fost supusă unor lucrări de reabilitare cu fonduri de la Banca Mondială, care însumează 4 milioane de lei. Evenimentul s-a circumscris manifestărilor dedicate ”Zilelor Pătrăuţiului” organizate de primărie şi Consiliul Local, cu sprijinul direct al deputatului PDL Ioan Bălan.
La inaugurarea şcolii au participat câteva zeci de pătrăuţeni, dar şi invitaţi, precum prefectul Florin Sinescu, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL, Gheorghe Flutur, deputatul PDL de Suceava Ioan Bălan, adjunctul Inspectoratului Școlar Judeţean Cristina Teodorovici, directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu, şi consilierul judeţean Niculai Bosancu. Printre participanţi s-au numărat foşti dascăli şi elevi ai şcolii, mulţi dintre ei ajunşi la vârsta senectuţii, care au organizat apoi ”întâlnirea cu fiii satului”, o acţiune emoţionantă ale cărei vibraţii au fost resimţite de toţi cei prezenţi.
Flutur: „În 1859, Pătrăuţiul avea una dintre primele şcoli rurale unde se vorbea despre civilizaţie”
Primarul comunei Pătrăuţi, Vasile Breabăn, a ţinut să spună că oamenii sunt mândri de această şcoală, care acum a devenit „mai mare, mai caldă, mai luminoasă, mai primitoare”, şi să aducă „mulţumiri speciale” deputatului Ioan Bălan pentru sprijinul material acordat în organizarea primei ediţii a ”Zilelor Pătrăuţiului”.
La rândul său, liderul democrat-liberal Gheorghe Flutur i-a felicitat atât pe fostul cât şi pe actualul primar al comunei pentru implicarea lor în asigurarea unui învăţământ de calitate în comună, arătând că şcoala din Pătrăuţi este una dintre primele şcoli rurale din judeţ. El a subliniat că localitatea are un mare potenţial turistic prin existenţa Bisericii Pătrăuţi, ctitorie a lui Ștefan cel Mare,