Premierul Victor Ponta, aflat la Bruxelles, a afirmat după întâlnirea cu preşedintele CE că i-a spus acestuia că votul exprimat la referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu nu poate fi ignorat, arătând însă în acelaşi timp că disputele politice interne nu trebuie să se manifeste la nivelul UE
Întrebat de jurnalişti dacă i-a reproşat ceva preşedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, referitor la "comportamentul" comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, premierul a răspuns că nu a discutat cu oficialul CE despre comisarul european, ci despre faptul că voinţa exprimată de către românii care s-au prezentat la referendum nu poate fi ignorată.
"Am vorbit de faptul că, în mod clar, criza politică din România nu trebuie să fie interpretată doar printr-o cheie instituţională, ci mai ales prin cheia voinţei exprimate democratic de către cetăţenii români. Evident că am vorbit încă o dată de faptul că 8,5 milioane de români care votează nu pot să fie ignoraţi, iar aici lucrurile sunt foarte clare. În acelaşi timp însă, repet ce am spus şi acasă: România nu are alt drum decât un drum european şi noi, cu Bruxelles-ul, cu Comisia Europeană, nu ne translatăm războaiele din interior. Nu îmi plac nici cei care vin să pârască aici la Bruxelles sau la Strasbourg, sperând că asta o să-i ajute acasă, dar nici nu cred că trebuie să purtăm războaie cu Comisia Europeană pentru războaiele noastre politice interne", a spus Ponta.
Întrebat de asemenea dacă preşedintele Comisiei Europene i-a reproşat ceva anume în discuţia avută luni la Bruxelles, premierul a răspuns negativ, adăugând că acesta a apreciat faptul că "faimoasele" 11 puncte asumate spre îndeplinire în vara acestui an au fost tratate de Guvern la modul cel mai serios şi îndeplinite.
"Evident că în continuare ceea ce trebuie să arătăm este că putem să ne gândim la proiec