Activitatea de spionaj este mai intensă la Bruxelles decât în aproape orice alt oraş din lume, dezvăluie şeful serviciului securităţii de stat din Belgia (VSSE), Alain Winants, pentru EUObserver. Sursa: Shutterstock
"Vorbim nu de zeci, ci de sute, de câteva sute" de agenţi şi ofiţeri de informaţii străini aflaţi la Bruxelles, afirmă Winants în primul său interviu acordat presei internaţionale. "În Belgia, spionajul, spionajul rus şi din alte ţări, cum ar fi China, dar şi altele, este la acelaşi nivel ca în vremea Războiului Rece. Suntem o ţară cu o concentraţie enormp de diplomaţi, oameni de afaceri, instituţii internaţionale - NATO, instituţiile europene. Pentru un spion, e o veritabilă pepinieră. Nu trebuie ratat", spune el, citat de EUObserver.
Când a fost întrebat dacă şi ţări prietene cu Uniunea Europeană, cum ar fi Israelul şi SUA, au spioni, el a răspuns: "Ar fi naiv să credem că doar ţări precum Rusia, China şi Irana spionează". "Este un domeniu în care diferenţa dintre servicii neutre, prietenoase şi neprietenoase tinde să dispară mai ales atunci când vorbim despre protecţia potenţialului economic şi ştiinţific. În acest caz, cred că fiecare serviciu este în competiţie cu toate celelalte", a adăugat Alain Winants.
Iar dacă în cercurile de informaţii circulă gluma că spionii iranieni îşi spionează cel mai conştiincios propriii ambasadori, agenţii chinezi şi ruşi caută informaţii cu valoare comercială şi politică, dar şi secrete militare "clasice" ale UE. "Unul din aspectele de care sunt interesate serviciile de informaţii ale altor ţări îl reprezintă politica energetică a instituţiilor europene", precizează şeful VSSE.
Potrivit acestuia, spionii se prezintă de regulă drept diplomaţi, ziarişti, oameni de afaceri, lobbyişti sau studenţi şi, pe lângă colectarea de informaţii, încearcă şi să influenţeze deciziile luate