Firma sa a inventat un dispozitiv pentru ”radiografierea tirurilor” care i-a adus un mare premiu international, dar si comenzi de milioane de euro.
Când era mic, Mircea Tudor visa să devină un „mare geolog”. Văzându-l pasionat de electronică, profesoara de geografie din scoala generală i-a prezis că o să ajungă un „mare inventator”. Prima invenţie „serioasă”, după cum se exprimă Tudor, a fost un căţel electronic. Avea 13 ani.
Primul loc de muncă, după terminarea Electronicii, a fost la Centrala de Construcţii Căi Ferate (CCCF), unde gestiona activitatea de service pentru echipamentele speciale de construcţii. Cum era o presiune continuă ca utilajele „să fie reparate peste noapte”, Tudor a înfiinţat acolo un departament de service, pe care l-a şi condus timp de 13 ani, până în 1991.
A intrat în afaceri în primii ani după Revolutie, initial infiintand doua ziare – unul de afaceri si altul de anunturi. Apoi, din 1994, a înfiintat MB Telecom, companie care a ajuns una dintre cele mai inovative firme din Romania, castigand in 2009 Marele Premiu al Salonului International de Inventica de la Geneva, cu Roboscan, un dispozitiv care permite verificarea rapida, cu raze gama, a containerelor si a tirurile din vama. Inventia se adreseaza in special vamilor.
Cum a aparut ideea Roboscan?
”Angajaţii din vamă au refuzat să lucreze pe scanerele traditionale pe motiv că sunt supuşi unor radiaţii ionizante profesionale. Au făcut grevă şi au cerut salariu dublu şi doar patru ore de muncă”, povesteşte Tudor. Supusă la presiuni, conducerea vămii a cerut o soluţie de manevrare de la distanţă a scanerelor. “Aşa a apărut Roboscan (...) L-am făcut singuri, fără niciun ajutor. N-am reuşit să convingem pe nimeni că suntem suficient de serioşi şi că merităm să fim susţinuţi”, se confesează Tudor, cu un zâmbet ușor ironic. ”Am cerut const