O mică pauză de relaxare după masa de prânz învigorează atenţia, restartează memoria şi „fugăreşte“ stresul. Pe scurt, creşte eficienţa în muncă.
Românii rezonează mult cu obiceiurile popoarelor din spaţiul mediteraneean. Însă, din raţiuni economice şi de mentalitate, nu au adoptat, decât cu puţine excepţii, religiozitatea acestora în a se relaxa în pauza de prânz.
Şi apoi, cu atât mai mult în vremuri de criză, când angajatorii apelează la artificii care de care mai originale pentru a-şi creşte profitul, cine mai are vreme să se gândească la pauze de prânz care să redea armonia? Că obiceiul siestei are de suferit în zilele noastre o dovedesc chiar reglementările introduse nu mai de mult de lunile trecute în ţări cu tradiţie în moţăiala de după-amiază, precum Spania şi Franţa. În Spania, de exemplu, guvernul a aprobat o lege care permite extinderea programului de lucru a spaţiilor comerciale, încurajând implicit renunţarea la pauza de prânz.
Mai productivi,mai sănătoşi
Mulţi români nici nu îşi iau pauza de masă, mâncând pe birou în timp ce tastează la computer sau vorbesc la telefon. Oana C. din Bucureşti spune că mai degrabă poate număra zilele când ia masa de prânz în adevăratul sens al cuvântului decât pe cele când mănâncă un sandvici fără ca măcar să se ridice de la birou. „Am atât de mult de lucru de când cu criza, încât am zile când nici nu mă ridic de pe scaun. Plus că, de multe ori, nici nu-mi permit să iau masa la o cantină şi vin cu pachet de-acasă", spune Oana.
Culmea este că deşi mulţi români procedează astfel tocmai pentru că se gândesc că sunt mai eficienţi şi rezolvă mai multe sarcini, lucrurile stau exact pe dos.
Studiile au arătat că există o tendinţă naturală de a moţăi imediat după masa de prânz. Teste realizate de oamenii de ştiinţă de la NASA au demonstrat că o porţie scurtă de so