Şefii multor universităţi vânate de studenţi trăiesc pe picior mare. Nimic ilegal, spun ei!
Unii dintre angajaţii la stat cu venituri de invidiat vin din rândul profesorilor, văzuţi printre bugetarii defavorizaţi. Chiar şi pe timp de criză, câţiva dintre rectorii unor universităţi bine cotate din România încasează lunar sume de peste 20.000 de lei, arată un top realizat de site-ul Econtext.ro. Mai marii universităţilor nu se ascund după deget: câştigă bine, dar nu din salariul de bază.
Printre cei mai bogaţi rectori se numără Remus Pricopie, de la SNSPA, cu încasări lunare de circa 27.000 de lei. La câteva locuri distanţă, pe poziţia cinci, este Vasile Işan, rectorul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, care atrage atenţia că cei 17.000 de lei care-i intră lunar în buzunar nu vin toţi din salariul de bază. "Eu iau bani pentru norma de bază, pentru plata cu ora şi pentru un proiect al Academiei Române în care sunt implicat", explică Işan.
"Avem responsabilităţi mari"
Şi Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, cel mai tânăr în branşă, spune că veniturile sale nu depind de rolul de manager al instituţiei. "Indemnizaţia de conducere e un procent din ce primesc ca profesor cu normă integrală. Variază între 30% şi 40%. Dacă unii colegi au o anumită vechime, cu tot cu procentul respectiv, ajung la o cifră frumoasă", arată rectorul Universităţii de Vest.
Potrivit acestuia, suma de 10.000 de lei pe care o încasează este în totalitate justificabilă. "Sunt responsabilităţi mari, de la salariile tuturor, până la partea de strategie: investiţii în cercetare, contacte internaţionale etc", explică Pirtea.
Top universități după salariile rectorilor
1. Remus Pricopie SNSPA- Bucureşti 26.882 lei /lună*
2. Ioan Bondrea Lucian Blaga –Sibiu 26.223
3. Valentin Nedeff Vasile Alecsandri-Bacău 20.199
4. M