O forţă impresionantă de nave de război, din 25 de ţări, s-a concentrat în Golful Persic, cu ocazia exerciţiilor de război anuale care au loc în strâmtoarea Ormuz, din apropierea Iranului. Etalarea fără precedent a acestei forţe de război vine în contextul în care îngrijorarea că Israelul ar putea lansa un atac preventiv asupra Iranului este tot mai acută în Occident.
Distrugătoare, portavioane, nave detectoare de mine şi submarine provenind din 25 de ţări s-au adunat în strâmtoarea Ormuz. Liderii occidentali se tem că, în cazul unui atac, Iranul va răspunde prin minarea şi blocarea acestei strâmtori, care este ruta principală a transportului de ţiţei dinspre Orientul Mijlociu. Zilnic, pe aici trec în jur de 18 milioane de barili de petrol, adică 35% din petrolul transportat pe mare, la nivel mondial, relatează The Telegraph.
Strâmtoarea este foarte aglomerată de traficul naval şi este încadrată de Iran şi de Emiratele Arabe Unite. Exerciţiul de război va dura 12 zile şi a adunat forţe din SUA, Marea Britanie, Franţa, Arabia Saudită sau Emirate.
Forţele militare vor exersa tactici privind spargerea unei blocade a Iranului în strâmtoare, precum şi de contracarare a minelor submarine.
Forţa multi-naţională din Golful Persic include trei nave din clasa Nimitz, aparţinând SUA. Doar o astfel de navă, de tip portavion, are mai multe aeronave decât întreaga flotă aeriană a Iranului. Portavioanele americane sunt susţinute de 12 distrugătoare, inclusiv de lansatoare de rachete balistice, de fregate, distrugătoare, nave de asalt. Pe ele se află în jur de 1.000 de puşcaşi marini şi forţe speciale.
Forţa britanică s-a implicat cu patru nave detectoare de mine navale şi cu o navă de suport logistic – Royal Fleet Auxiliary Cardigan Bay. Marea Britanie a venit şi cu noul distrugător de tip 45, care a costat în jur de 1 miliard de lire sterline, u