Suma care va fi percepută pacienţilor pentru serviciile medicale primite s-a micşorat semnificativ în urma discuţiilor purtate cu organizaţiile din mediul sanitar. Reprezentanţii colegiilor profesionale, patronatelor, furnizorilor de servicii medicale, asociaţiilor de pacienţi şi sindicatelor din sănătate au căzut de acord, în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ca nivelul coplăţii să se înjumătăţească.
Proiectul de hotărâre emis în urma discuţiilor a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la transparenţă decizională, până pe 9 octombrie. În vigoare va intra abia după ce va publicat în Monitorul Oficial.
Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, Mihai Copaci, este de părere că scăderea nivelului coplăţii este un lucru foarte bun, mai ales pentru pacienţi. Acesta consideră că introducerea coplăţii va duce la o finanţare mai bună a sistemului sanitar.
Potrivit proiectului de hotărâre, domeniile în care se încasează coplata sunt: asistenţă medicală primară; asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv recuperare, medicină fizică şi balneologie, planificare familială şi acupunctură; asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice; asistenţă medicală spitalicească. Astfel, pentru consultaţiile la medicul de familie se vor percepe 2-3 lei, pentru consultaţiile la medicul specialist în ambulatoriu de specialitate nivelul minim al coplăţii stabilit este de 3 – 4 lei /consultaţie, pentru acupunctură se vor plăti 5 lei, pentru analize medicale de laborator între 2 şi 10 lei, pentru serviciile de radiologie, imagistică medicală şi explorări funcţionale: câte 2 lei pentru biletul de trimitere, iar pentru investigaţiile paraclinice de înaltă performanţă: RMN: 50-75 lei, CT: 30-50 de lei, angiografie - 25 lei, scintigrafie - 30 de lei