Guvernul află astăzi câţi investitori sunt interesaţi cu adevărat să preia Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), cel mai mare combinat chimic din România, şi dacă există sau nu o soluţie pentru salvarea companiei. Tot astăzi, o delegaţie a salariaţilor Oltchim va discuta cu ministrul economiei Daniel Chiţoiu tema fiind plata salariilor restante pe iulie şi august. Dacă nu-şi primesc banii, salariaţii sunt decişi să reia protestele.
Investitorii interesaţi de preluarea Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) pot depune ofertele până luni la ora 12:00. Guvernul speră să primească mai multe oferte pentru a avea mai multe alternative pentru salvarea Oltchim. Diferenţa o va face preţul pe care investitorii sunt dispuşi să-l plătească pentru pachetul majoritar de 54% din acţiuni, deţinut de stat, şi pentru creanţele de 1,8 mld. lei pe care statul le are asupra Oltchim, prin intermediul AVAS şi al Electrica.
Privatizarea Oltchim este în prezent pentru Guvern singura şansă de salvare a combinatului şi a celor 3.300 de locuri de muncă. De supravieţuirea Oltchim depind însă alte mii de locuri de muncă în Râmnicu Vâlcea şi în împrejurimi. Închiderea combinatului ar trasforma Râmnicu Vâlcea într-un oraş mort, la fel ca alte oraşe monoindustriale care au fost puternic depopulate după ce unităţile industriale în care lucrau mii de oameni s-au închis.
Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), care gestionează privatizarea Oltchim din partea Guvernului, se aşteaptă să primească luni cel puţin trei oferte pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) şi nu exclude o participare a unei mari companii din Rusia. La finalul săptămânii trecute, ministrul economiei Daniel Chiţoiu a afirmat că 12 investitori cumpăraseră caietele de sarcini pentru participarea la privatizarea Oltchim.
"Nu exclud, ba chiar îmi doresc să avem