Patriarhul Daniel a observat, în sfîrşit, dezastrul din învăţămîntul românesc.E meritul ministrului Funeriu faptul de a fi scos la lumină acest dezastru. Cu miniştri ca Marga ori Andronescu, gunoiul produs de învăţămîntul preuniversitar ar fi rămas sub preşurile diplomelor date ca pomană. Dar Preafericitul Daniel nu-l menţionează deloc pe preapăcătosul Funeriu. Patriarhul nu-l menţionează nici pe preaînvăţatul Ponta, nici măcar printr-o aluzie, cît de mică, la învăţămîntul doctoral. Aşa a vrut dumnezeu, ca Ponta să ajungă doctor copiind, iar alţii care copiau să fie daţi afară din examenul de bacalaureat. Încurcate sînt căile domnului… Dar să nu ne îndoim niciodată de dreptatea divină… Ar fi păcat…
Culegîndu-şi informaţiile despre învăţămînt de pe la sălaşurile, bineînţeles închinate adevărului, ale televiziunilor de ştiri, Preafericitul rostogoleşte mai departe minciuna că promovarea (pe care el o numeşte “medie de promovabilitate”) la bacalaureat ar fi fost de aproape 50%. În realitate, au luat bacalaureatul aproape jumătate dintre absolvenţii de liceu care s-au prezentat la examen, dar numai puţin peste o treime dintre cei care au terminat liceul. Chestii lumeşti, fără mare importanţă pentru un preafericit…
La fel ca şi călugăriţele şi stareţii televiziunilor de ştiri, Patriarhul încearcă să acrediteze ideea că învăţămîntul românesc produce tîmpiţi pe bandă rulantă doar în ultima vreme, deşi fenomenul este cu mult mai vechi. De exemplu, Preafericitul nu e un produs al învăţămîntului ultimilor ani. Cu toate acestea, el poate emite în spaţiul public fraze ca acestea: “Se pare că acumularea de valori intelectuale este tot mai mult înlocuită cu acumularea de bunuri materiale, încât astăzi nu mai valorează mult o cultură aleasă, ci doar o avere frumoasă. Iar dictonul «cine are carte are parte» nu mai este valabil, deoarece oamenii bine pregătiţi sunt pre