Artiştii contemporani Anca Benera şi Arnold Estefan, ale căror lucrări chestionează istoria, sunt în cursa pentru Henkel Art.Award şi ar putea expune la cunoscutul Muzeu de Artă Modernă din Viena.
Anca Benera şi Arnold Estefan au intrat în finala pentru unul dintre cele mai bine cotate premii internaţionale, în valoare de 35.000 de euro.Au fost aleşi dintre 913 artişti din 23 de ţări.
Câştigătorii premiului pentru care mai concurează artişti din Estonia, Letonia, Rusia şi Serbia vor fi anunţaţi pe 30 octombrie. În 2002, la prima ediţie a Henkel Art.Award, câştigător a fost Dan Perjovschi.
Anca şi Arnold au învăţat limba română împreună. Ea e de origine ucrainean- italiană, un „produs al emigrării ilegale", el - de etnie maghiară, din Transilvania. Proiectele cu care au fost selectaţi pornesc de la identitatea personală, biografică pentru a chestiona obiectivitatea istoriei.
„Pacta sunt servanda"(performance şi video) e despre conflictul româno-maghiar din anii '90; instalaţia „The equitable principle"/„Principiul echităţii" readuce în discuţie Insula Şerpilor, mai degrabă un câştig diplomatic, decât economic, cred artiştii. ‚„Matter & History"/„Materie şi istorie" (fotomontaj şi tur ghidat) rescrie istoria monumentelor dispărute din Bucureşti odată cu înlocuirea unui regim politic.
Cum s-a născut ideea de face trei proiecte pornind de la voi, de la identiatea proprie ca să ajungeţi la istoria oficială şi contradicţiile ei?
Arnold Estefan: Încercând să găsim răspunsuri pentru problemele pe care le întâmpinăm şi ne deranjează în societate.
GALERIE FOTO: Artiştii au imaginat un monument din cărţi pornind de la o statuie a lui Stalin
Ce v-a marcat şi l-aţi transformat, apoi, în proiectul despre conflictul româno-maghiar din anii ‘90?
Arnold Estefan: În studenţie, la orice discuţie la o bere, fără să-ţi dai