Escaladarea vârfului Moldoveanu din Masivul Făgăraş, cel mai înalt vârf de munte din Româ-nia, reprezintă o provocare şi o reuşită pentru orice om sănătos. Pentru Ana Maria şi Raul, ambii pacienţi cu boli intestinale inflamatorii, a fost însă o adevărată victorie. O victorie asupra bolii care până nu demult le conducea viaţa.
Bolile inflamatorii intestinale sunt boli dificile, care au un impact puternic asupra vieţii pacienţilor pe toate planurile. Ei trebuie să urmeze un tratament sever, cu efecte adverse majore, de aceea chiar şi în perioadele de remisiune ale bolilor pacienţii se simt obosiţi, slăbiţi şi îndeplinesc cu dificultate chiar şi cele mai uşoare activităţi zilnice.
,,Până nu demult, fiecare mişcare era pentru mine o provocare. Durerile bolii, starea fizică slăbită, nevoia continuă de a folosi toaleta mă obligau să stau numai în casă, îmi limitau interacţiunile sociale şi mai ales îmi scădeau pofta de viaţă", a spus Ana Maria, o pacientă de 29 de ani.
Ana Maria suferă de o boală intestinală inflamatorie de la vârsta de 10 ani. Boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică, cele mai frecvente boli intestinale inflamatorii, afectează persoanele cu vârste între 10 şi 40 de ani, iar în ultima perioadă a crescut incidenţa acestor boli în rândul persoanelor tinere, fără a se cunoaşte însă cauzele.
Boli imprevizibile
Atât boala Crohn, cât şi rectocolita ulcero-hemoragică sunt caracterizate prin apariţia inflamaţiilor şi a ulceraţiilor la nivel intestinal şi au simptome similare - scaune diareice dese şi sângerări, dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare, oboseală cronică, leziuni la nivelul pielii. Aceste simptome sunt comune însă pentru multe alte boli, ceea ce face ca perioada de diagnostic a bolilor intestinale inflamatorii să fie îndelungată, uneori ajungându-se chiar şi până la 5 ani.
Fiind boli cron