Fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la active de 8,5 miliarde de lei de la startul din septembrie 2007. Aproape 6 milioane de români contribuie lună de lună pentru pensia de peste 20 de ani.
Pe 17 septembrie 2007 a fost dat startul pensiilor private obligatorii. Românii cu un loc de muncă şi cu vârste de până la 35 de ani au fost obligaţi să îşi aleagă unul dintre cele 14 fonduri de pensii private obligatorii la care să contribuie pentru pensia de peste 20 de ani.
Perioada de aderare a durat trei luni şi jumătate, până pe 31 decembrie 2007, iar primele contribuţii au fost încasate de fonduri în luna mai 2008. De atunci, lună de lună, fondurile de pensii private au colectat contribuţii din venitul brut al angajaţilor, ajungând după cinci ani la active nete totale de 8,4 miliarde de lei şi la un număr de 5,6 milioane de participanţi.
Nouă mari fonduri fac piaţa pensiilor private în prezent, mai puţin cu cinci fonduri faţă de anul 2008. Cel mai mare fond de pensii obligatorii este fondul ING cu active nete de 3,2 miliarde de lei de la un număr de 1,715 milioane de participanţi, potrivit informaţiilor disponibile la finalul lunii august. Pe locul secund este fondul administrat de Allianz-Ţiriac, numit AZT Viitorul Tău, cu active nete de aproape 2 miliarde de lei de la 1,358 milioane de participanţi, iar pe locul al treilea se situează fondul administrat de Generali, numit Aripi, cu active de 696,2 milioane de lei de la 552.542 participanţi. Cel mai mic fond de pensii obligatorii este fondul administrat de BRD cu active nete de 224 milioane de lei de la 192.579 participanţi.
În ultimii cinci ani au dispărut din piaţă, fiind absorbite de jucătorii mai mari, fondurile administrate de KD, OTP, Prima Pensie, Bancpost. În prezent este în derulare fuziunea dintre fondul Alico, cu active de 603 milioane de lei, şi fondul Pensia Viva,