Procedura de selectare a investitorului pentru privatizarea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi amânată până în 20 septembrie, a declarat, luni, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu.
Dan Diaconescu susţine că a solicitat suspendarea privatizării Oltchim din cauza timpului limitat pentru studierea caietului de sarcini, a aplicării penalităţilor la datoriile în euro ale combinatului şi a incertitudinii legate de cumpărarea Arpechim la pachet cu societatea vâlceană.
'Am solicitat suspendarea pentru că timpul a fost foarte scurt şi dorim să înfiinţăm SC Proprietatea Poporului. Timpul pentru studierea şi completarea caietelor de sarcini a fost limitat', a declarat acesta, luni, la deschiderea ofertelor de privatizare a Oltchim.
'Nu din cauza privatizării am depus cerere de amânare, ci din cauza celor întâmplate în AGA Oltchim din 10 septembrie, când, de faţă cu acţionarii a fost încălcată legea. Oricărei datorii în euro a unei firme către AVAS nu i se adaugă penalităţi. În cazul Oltchim, asta a crescut datoria', a arătat Diaconescu.
Potrivit acestuia, nu există garanţia că investitorul care va cumpăra Oltchim poate cumpăra şi Arpechim, aşa cum prevede memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional.
Dan Diaconescu a depus o cerere pentru emiterea unei ordonanţei preşedinţiale în vederea suspendării privatizării Oltchim, termenul stabilit pentru judecare fiind 24 septembrie 2012. Acesta a mai depus şi o cerere de anulare a contractului de privatizare şi de suspendare a procedurii, primul termen pentru judecarea cererii fiind stabilit de instanţă pe 7 ianuarie 2013.
De asemenea, mai există două cereri de amânare a privatizării depuse de Gazprom şi Pegamont România.
Luni este termenul limită pentru depunerea ofertelor în vederea priva