Ministerul Justiţiei a anunţat luni lansarea procedurii de selecţie a procurorilor pentru posturile de şefi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a Ministerului Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Selecţia va dura din 18 septembrie până pe 4 octombrie, după care ministrul Mona Pivniceru va selecta, dintre cei admişi, propunerile pentru cele două posturi de conducere.
Pe lângă documentele cerute de lege, procurorii care vor participa la selecţie trebuie să depună un cv, cel puţin 10 lucrări judiciare întocmite de procuror şi ultimul raport de evaluare profesională. Procurorii trebuie să depună şi un proiect de 30 de pagini cu privire la modul în care vor exercita funcţia de conducere.
Procurorii vor fi evaluaţi şi printr-un interviu, care va dura aproximativ o oră şi jumătate. Pe lângă susţinerea proiectului, candidaţii vor fi testaţi pentru următoarele aptitudini: capacitatea de organizare, asumarea responsabilităţilor, rapiditatea în luarea deciziilor, rezistenţa la stres, autoperfecţionarea, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung, iniţiativa în modernizarea managementului unităţii/structurii, capacitatea de adaptare rapidă, capacitatea de relaţionare şi comunicare, capacitatea şi disponibilitatea de a lucra în echipă şi de a colabora cu colegii.
Pentru seelectarea celui mai bun candidat ministrul Justiţiei va fi consiliat de câte un procuror de la DNA şi de la Parchetul General dar şi de un psiholog. În final ministrul Justiţiei va decide care sunt cele două nume pe care le va transmite CSM.
La CSM cele două propuneri sunt verificate în prima fază de către Inspecţia Judiciară care deterimina buna reputaţie şi integritatea candidaţilor, inclusiv opinia colegilor procurori, judecători, poliţişti şi avocaţi. Este prezentat un raport cu pri