Proprietarii de livezi, vii, păşuni nu vor primi ajutoare de minimis precum agricultorii care au înfiinţat culturi agricole în acest an sau în toamna lui 2011. Reprezentanţii Direcţiei Agricole au arătat că deja au început să fie depuse cereri din partea fermierilor care au avut pierderi la producţia de porumb, grâu sau floarea soarelui în acest an. Cererile se pot depune la primăriile localităţilor, astfel încât fermierii să nu mai vină până la Focşani pentru întocmirea documentaţiilor.
Pentru cei care nu sunt înscrişi la APIA deoarece nu îndeplinesc toate condiţiile referitoare la suprafeţe se pot depune documente de la Registrul Agricol. „Primăriile primesc cereri pentru acest ajutor de minimis“, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole, Mariana Botea.
Hotărârea de Guvern prevede că vor primi acest sprijin financiar fermierii „persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, persoane juridice precum şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică care deţin suprafeţe de culturi agricole în teren arabil şi au înfiinţat culturi în toamna anului 2011, primăvara anului 2012“. „Cuantumul ajutorului este de 100 de lei pe hectar şi se acordă pentru suprafeţe cuprinse între un hectar şi maxim 10 hectare inclusiv“, se arată în actul normativ.
Deoarece este un ajutor de minimis, dacă un fermier a mai beneficiat de ajutoarele financiare acordate după ce au fost distruse solariile din cauza ninsorilor abundente din februarie, atunci el va trebui să ia în calcul şi banii respectivi. „Sprijinul financiar se acordă pentru fiecare beneficiar, într-o singură tranşă, începând cu 1 noiembrie 2012. Beneficiarii sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis nu pot renunţa la calitatea de producători agricoli care exploatează suprafeţele de teren pentru care primesc sprijinul în