Finanțarea României prin fonduri structurale de la UE se află în impas, plățile în cadrul a șase programe sectorale fiind blocate de la începutul lunii august, arată datele oficiale de pe site-ul Autorității pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS). Guvernul a confirmat această situație, dar susține că ea a fost convenită cu Comisia Europeană încă din decembrie 2011.
UPDATE 14.23: Guvernul a răspuns unei întrebări adresate de Evenimentul Zilei, arătând că „trimiterea la Comisia Europeană a cererilor de rambursare pentru plăţile efectuate de partea română către beneficiari este întreruptă de la începutul lunii iulie 2012, aşa cum s-a convenit cu Comisia Europeană în decembrie 2011”.
Potrivit informației provenite de la biroul de presă, „s-a stabilit” ca după primul semestru al anului 2012, Comisia Europeană să efectueze un audit pentru a constata dacă deficienţele au fost remediate. „În funcţie de rezultatul auditului, Comisia va decide continuarea rambursărilor sau întreruperea/suspendarea plăţilor”, susține Executivul.
În plus, în curând vor începe negocierile între România și Comisia Europeană cu privire la „corecțiile” care vor fi aplicate, urmare a deficiențelor în efectuarea achizțiilor publice.
UPDATE 13.40: Întrebarea-cheie este dacă Guvernul USL va asigura totuși plățile pe decontarea proiectelor aflate în derulare, cât timp Bruxelles menține sistarea plăților. România a mai trecut prin experiența unor embargouri pe fonduri europene, care au durat între 4 și 6 luni, în general.
În urmă cu doi ani, Guvernul Boc și-a asumat continuarea plăților din bugetul de stat, urmând a-și recupera banii de la Bruxelles, odată cu deblocarea decontărilor. Acum întrebarea este dacă Guvernul Ponta va face la fel. Până la această oră, niciun reprezentant al Guvernului nu a comunicat nimic oficial pe acest subiect.
Programele operaționa