Francezii sunt din ce în ce mai sceptici în privinţa construcţiei europene şi au impresia că moneda unică euro reprezintă mai degrabă o sursă de probleme decît una de soluţii. Iată ce erzultă dintr-un sondaj realizat într-un moment cînd se împlinesc 20 de ani de la adoptarea de către francezi, prin referendum, a Tratatului de la Maastricht.
Chiar dacă Franţa este ţara fără de care Europa nu poate fi concepută, chiar dacă ea reprezintă, împreună cu Germania, "motorul construcţiei europene", sondajele sunt mai degrabă triste cu ocazia acestei aniversări. Cotidianul LE FIGARO publicăl uni cifrele unui sondaj din care rezultă că francezii, dacă ar fi să se exprime astăzi prin referendum în privinţa Tratatului de la Maastricht, l-ar respinge cu 64 la sută din voturi. Pe 20 septembrie 1992 ei l-au adoptat totuşi, dar fără mare entuziasm, cu 51 la sută din voturi. La ora aceea era preşedinte al Franţei tot un socialist, François Mitterrand, iar adoptarea respectivului tratat prin referendum a fost unul dintre cele mai riscante dar si mai abile pariuri ale sale. De fapt, francezii s-au dus la urne pentru a confirma că sunt de acord cu anumite renunţări în materie de suverantate naţională, în schimbul avantajelor pe care urma să le confere o mai mare integrare europeană.
Astăzi, însă, ei consideră, în proporţie de 76 la sută, că Uniunea Europeană nu acţionează în mod eficient pentru limitarea efectelor crizei economice. In ciuda acestui sentiment eurosceptic în creştere, 65 la sută dintre francezi consideră totuşi că nu trebuie în nici un caz renunţat la moneda unică euro şi revenit la franc.
Este interesant de constatat că atunci cînd vine vorba de Europa, principalele partide politice sunt profund divizate. In rîndurile dreptei militanţii care se declară mulţumiţi de cum evoluează construcţia europeană par totuşi ceva mai numeroşi decît în rîndurile