Creditorii Greciei sunt de părere că obiectivele fixate Atenei, în special în ceea ce priveşte reducerea datoriei sale sunt de acum irealizabile, afirmă cotidianul german Handelsblatt, în ediţia sa de luni. Între timp, premierul grec dă asigurări că reformele, oricât de dure, vor fi aplicate.
Ieşirea Greciei din zona euro "nu este o opţiune", a afirmat premierul elen, Antonis Samaras, într-un interviu pentru Washington Post, subliniind că e hotărât să aplice reformele dureroase cerute de Troică. "Suntem acolo pentru a ne îndeplini obligaţiile şi să ne atingem obiectivele fixate", a mai spus Samaras, care a admis că ar fi imposibil în prezent ca Parlamentul să aprobe noile restricţii bugetare cerute de troica creditorilor. Reprezentanţii acesteia se află la Atena, pentru evaluarea progreselor realizate în aplicarea reformelor, iar în funcţie de raportul acestora, liderii europeni trebuie să decidă dacă vor debloca în octombrie o nouă tranşă de ajutor pentru Grecia.
Handelsblatt spune însă că finanţatorii Greciei sunt de părere că obiectivele fixate Atenei, în special în ceea ce priveşte reducerea datoriei sale sunt de acum irealizabile. "Până în prezent, creditorii plecau de la principiul că până în anul 2020, Grecia va ajunge la un nivel sustenabil al datoriei. Această ţintă nu mai poate fi atinsă", scrie ziarul amintit, citând surse apropiate de Troică.
Condiţiile fixate pentru cel de-al doilea plan de ajutorare a Greciei, în valoare de 130 de miliarde de euro credite, la care se adaugă 70 de miliarde datorii şterse de creditorii privaţi sunt din această cauză depăşite, adaugă Handelsblatt. Planul prevedea ca nivelul de îndatorare să scadă la 120,5% din PIB cel mai târziu în 2020, nivel considerat sustenabil pentru o ţară europeană, faţă de 161%, aşteptat pentru sfârşitul acestui an.
Creditorii Greciei sunt de părere că obiectivele fixa