Bruxelles, capitala Uniunii Europene, este capitala spionajului. Nu o spune oricine, ci chiar şeful serviciului securităţii de stat din Belgia (VSSE), Alain Winants, într-un interviu acordat mediei internaţionale şi citat de Agerpres.
„Vorbim nu de zeci, ci de sute, de câteva sute” de agenţi şi ofiţeri de informaţii străini aflaţi la Bruxelles, a dezvăluit Winants, care a continuat: „În Belgia, spionajul, spionajul rus şi cel din alte ţări, precum China, este la acelaşi nivel ca în timpul Războiului Rece”.
Nici nu este greu de explicat motivul pentru care se întâmplă acest lucru: „Suntem o ţară cu o enormă concentraţie de diplomaţi, oameni de afaceri şi instituţii internaţionale. Pentru un ofiţer de informaţii, acesta este locul în care trebuie să fie”.
Pe lista ţărilor care spionează la Bruxelles se află nu doar Rusia sau China, ci şi ţări prietene ale UE, precum Israel şi Statele Unite, dar şi Iran.
„Ar fi o naivitate să crezi că doar ţări ca Rusia, China şi Iran au spioni aici. Aici este un teren pe care diferenţele dintre neutri, prieteni sau duşmani tind să dispară. Toată lumea este în competiţie cu ceilalţi”, explică şeful VSSE.
Pentru Rusia şi China, cele mai importante informaţii sunt cele cu valoare economică şi politică, fără a uita de secretele militare. În condiţiile în care Uniunea Europeană a început recent o anchetă în privinţa preţurilor Gazprom, Winants notează că „unul din aspectele de care sunt interesate serviciile de informaţii ale altor ţări îl reprezintă politica energetică a instituţiilor europene”.
Spionii se dau drept diplomaţi, jurnalişti, oameni de afaceri sau studenţi şi, în afară de tradiţionala goană după secrete, ei încearcă şi să influenţeze deciziile importante luate de liderii NATO şi UE.
Se împrietenesc cu diferite oficialităţi la seminarii şi evenimente s