Analiştii "Tradeville" consideră că o investiţie în acţiuni ATB are potenţialul de a aduce un randament important, dar presupune asumarea de riscuri ridicate.
"Tradeville" atrage atenţia asupra cadrului macroeconomic general actual care se constituie într-un important factor de incertitudine pentru performanţa sectorului în perioada următoare.
Potrivit unui raport al casei de brokeraj, companiile aparţinând sectorului farmaceutic au un comportament non-ciclic, vânzările fluctuând foarte puţin în funcţie de ciclul economic: "Din perspectiva teoriei rotaţiei sectoriale, momentul optim pentru a investi în acest tip de acţiuni este cel de vârf al expansiunii, când aceste titluri se consideră a fi subevaluate.
Preţul acţiunilor ATB a urmat acest comportament în a doua jumătate a anului trecut, însă a scăzut mai mult decât indicele BET-XT în cursul acestui an, astfel încât pierderea acumulată în 2012 este de 3,85%.
Rata de creştere a cifrei de afaceri pentru Antibiotice SA în ultimii 10 ani a fost de 11,94%, situându-se la un nivel mediu în cadrul grupului de companii de comparaţie, în timp ce rata de creştere a profitului net a fost de 13,01%.
Studiul realizat de Cegedim şi intitulat < Pharma & Hospital Report >, considerat o referinţă în analiza pieţei farmaceutice din România, plasea-ză compania Antibiotice SA, în funcţie de volumul vânzărilor, pe locul 11 în ierarhia principalelor corporaţii prezente pe piaţa românească la finele anului 2011, fiind singura prezentă în top 20 dintre emitenţii autohtoni de profil listaţi la BVB".
Potrivit analiştilor citaţi, la nivelul sectorului farmaceutic din România, performanţa operaţională a fost influenţată de capacitatea redusă a companiilor de a transfera întârzierile la încasarea creanţelor către ceilalţi parteneri comerciali şi de plata taxei clawback, în varianta modificată în T4 2011: "Tot