Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege privind introducerea bacalaureatului profesional, cu 72 voturi "pentru", 16 "impotriva" si patru abtineri. Senatul este for decizional in acest caz, astfel ca proiectul va merge la Presedintie pentru promulgare. Sursa imagine: realitatea.net
Potrivit propunerii facute de Ministerul Educatiei si adoptate de Senat, absolventii de liceu care vor alege sa dea bacalaureatul profesional in 2013 vor primi o diploma cu ajutorul careia se vor putea angaja pe piata muncii, dar nu vor mai avea acces la facultate.
Pentru BAC-ul profesional, elevii vor sustine, pe langa probele de competente, un proiect si o proba practica, precum si o lucrare scrisa la educatia antreprenoriala. Examenul de maturitate profesional va putea fi sustinut de orice elev din orice liceu, oricare ar fi filiera sau profilul acestuia, pentru ca disciplina de educatie antreprenoriala o parcurg toti liceenii. In plus, elevii de clasa a XII-a pot alege sa sustina in acelasi an si bacalaureatul profesional si pe cel national, pentru ca se vor da pe rand. Oficialii de la minister sustin ca intai se va da examenul profesional si apoi examenul national, astfel incat cei care vor sa dea ambele tipuri de examene sa o poata face, potrivit Realitatea TV.
Ministerul Educatiei estimeaza ca, pentru anul scolar 2012-2013, vor fi 187.000 de elevi de clasa a XII-a. La acestia se adauga cei peste 64.000 de candidati respinsi la examenul de anul acesta.
Disciplina Educatia antreprenoriala se preda in clasa a X-a, iar, dupa caz, poate sa faca parte din modulul cu economia. Elevii invata intr-o ora pe saptamana cum sa-si construiasca planul unei afaceri sau cum sa-si construiasca o firma.
Si presedintele Traian Basescu le-a transmis elevilor, in prima zi de scoala, un mesaj prin care ii incuraja sa opteze pentru invatamantul profesional.