Intenţia conducerii concernului rusesc Mechel de a închide combinatul metalurgic din Câmpia Turzii a determinat proteste de stradă. Aproximativ 300 de sindicalişti au participat la un marş de protest organizat în Câmpia Turzii.
Început ca un miting împotriva conducerii Mechel, protestul s-a transformat pe parcurs într-unul antirusesc, punctat de scandările "Afara cu ruşii din ţară", iar în final a devenit unul anti-PSD. Oamenii pun situaţia grea în care se află combinatul siderurgic pe seama modului în care fostul premier Adrian Năstase a realizat privatizarea combinatului şi îl acuză pe actualul prim-ministru, Victor Ponta, de faptul că este incapabil să rezolve problema socială din Câmpia Turzii. Practic, sindicatele din metalurgie protestează împotriva deciziei conducerii grupului rusesc Mechel de a concedia 800 de angajaţi din cei 1.000 de salariaţi ai combinatului siderurgic din Câmpia Turzii. La marşul de protest au participat sindicalişti din Câmpia Turzii, Cluj, Hunedoara, Zalău, Brăila, Galaţi şi alte oraşe care au combinate siderurgice.
Cer modificarea Legii Privatizării
La mitingul din Câmpia Turziia participat şi liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu. El spune că de vină pentru situaţia dramatică a metalurgiei româneşti sunt privatizările neinspirate şi a cerut modificarea Legii Privatizării. "Vrem să fie ca în Germania. Acolo, cei care au cumpărat fabricile pot fi obligaţi să le vândă altui investitor, dacă sunt incapabili să le gestioneze, sau fabricile pot fi răscumpărate de stat la preţul pentru care au fost privatizate", a spus Bogdan Hossu.
La Câmpia Turzii, combinatul Industria Sârmei a fost cumpărat de grupul rusesc Mechel în anul 2003. În momentul privatizării, combinatul avea 5.500 de angajaţi, iar la începutul acestul ani mai rămăsese cu 1.750 de salariaţi. Mechel a concediat deja 700 de oameni şi urmează s