Studenţii Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca au trimis o scrisoare deschisă Parlamentului României şi preşedintelui ICR, Andrei Marga, prin care cer revizuirea strategiei privind Institutul Cultural Român, în sensul asigurării respectului față de tinerii artişti și față de independența culturii.
Scrisoarea studenţilor vine în urma declarațiilor lui Andrei Marga în articolul "Sincronizarea Institutului Cultural Român" și publicat în presă pe data de 13 septembrie privind viitoarea activitate a Institutului Cultural Român.
„Nu putem fi de acord cu ideea lansată de domnul profesor Marga conform căreia misiunea majoră a ICR ar fi aceea de producere de noi valori de cultură și civilizație. Considerăm că nu stă în puterea unei instituții să producă bunuri și valori culturale, scopul acesteia fiind acela de promovare a acestora. Vedem acest obiectiv ca fiind abuziv, în sensul în care poate direcționa activitatea culturală pe un făgaș dorit de o singură persoană, de un grup de persoane sau, în ultimă instanță, de un partid politic", se arată în scrisoarea studenţilor.
De asemenea, studenţii Universităţii de Artă şi Design critică intenția de a pune "în prim plan iniţiativele culturale reuşite, operele validate, autorii care au creat efectiv momente istorice". Schimbarea de accent "în favoarea operelor validate" nu poate conduce la altceva decât la generarea unui conflict între generații.
„De ce autorii unei opere mai ample, în virtutea vârstei, sunt neapărat mai valoroși decât tinerii autori ai unei opere, încă, restrânse? Mai mult, calificăm afirmația de la punctul 7 drept jignitoare: "tinerețea implică trufie, dar competența și meritul sunt altceva". Atragem atenția că lumea culturală este într-o permanentă căutare a noului, a ineditului. Unde oare pot fi găsite acestea, dacă nu la tineri? Nu acceptăm să fim transformați în spectatori