Fiind a treia cea mai mare piata a energiei electrice din Europa Centrala si de Sud-Est (CSE), Romania este cotata cu a doua sansa pentru implementarea infrastructurii necesare sistemelor de telecitire, arata studiul intitulat “Advanced Metering Infrastructure in CSE countries”, realizat de Ernst & Young.
In acest raport , Ernst & Young prezinta beneficiile acestor sisteme de telecitire ce folosesc contoare inteligente, care asigura o comunicare de tip bidirectional intre consumator si furnizorul sau operatorul de electricitate. De asemenea, implementarea acestui sistem rezulta in servicii ce faciliteaza eficienta energetica pentru consumatorii finali. Sistemul are si scopul de a stoca date referitoare la nivelul consumului de energie si al altor parametri de la consumatorii finali. Sistemele de telecitire ofera fiabilitate contoarelor, economisind energie electrica si eliminand riscul unei citiri incorecte a contorului.
“Aceasta noua tehnologie imbunatateste semnificativ eficienta si ajuta operatorii sistemelor de distributie sa monitorizeze constant consumul de energie si ajuta, de asemenea, la identificarea cauzelor care duc la pierderi de energie, fie datorate fraudarii de catre consumatorii finali a contoarelor, prin citirea lor neadecvata sau prin manipularea lor, fie din cauza infrastructurii. De asemenea, sistemele de telecitire ajuta operatorii sistemului de transmitere a energiei electrice sa monitorizeze online statiile de inalta tensiune, reducand astfel costurile de mentenanta”, explica Saulius Adomaitis, Partener , seful departamentului de Asistenta in Afaceri, Ernst & Young Romania.
Asa cum am amintit mai sus, Romania este a treia cea mai mare piata de electricitate din CSE cu 8,06 milioane de consumatori finali, fiind precedata doar de Turcia si Polonia cu 32,29 respectiv 16,49 milioane de consumatori, dar pest