Crin Antonescu vorbea, mai in gluma, mai in serios, despre semnarea Tratatului de la Murighiol. Victor Ponta spunea ca deciziile luate in Delta tin de ”realpolitik”. Antonescu are dreptate: dupa trei ani de confruntari cu UNPR, acordul din acest weekend poate fi vazut ca un tratat de pace, o alianta cu un fost adversar, pentru a pregati lupta cu un dusman mai puternic. Nici Ponta nu greseste: termenul de realpolitik, in acceptiune germana, descrie o abordare realista a confruntarilor politice, in opozitie cu viziuni idealiste, fara sanse de materializare.USL a invatat multe din razboiul cu regimul lui Traian Basescu, iar concluziile discutiilor de la Murighiol par sa confirme aceasta evolutie.
Liderul autoritarist de la Bucuresti a condus opt ani Romania (doua mandate complete ale unui presedinte din epoca pre-Basescu) folosindu-se de erorile adversarilor. Actionand separat, ca in 2008, partidele din USL nu aveau nicio sansa. Unirea PSD si PNL, la sfarsitul anului 2010-inceputul anului 2011, a fost prima lovitura serioasa data regimului.
Mergand pe o varianta maximala, USL ar fi trebuit sa lase PDL, UNPR si UDMR la guvernare, pana in decembrie si apoi sa ia singura Puterea. Riscant: daca acum procurorii lui Basescu si prietenii sai din PPE au actionat cum au actionat la referendum, ce s-ar fi intamplat daca mai controla si Internele si prefecturile si daca nu exista un vot popular atat de semnificativ, avand reverberatii in toata Europa democratica?
Scopul electoratului este sa scape de Traian Basescu, sau cel putin asta vor 75 la suta dintre persoanele active politic din tara (7,4 milioane din 10 care merg la vot). Odata esuata incercarea de inlaturare prin referendum, este limpede calea de urmat: o demontare in trepte a regimului Basescu.
Cititi intreg editorialul pe DC NEWS