Orice copil face temperatură, când şi când, şi poate avea stări de vomă sau sângerări nazale. Dr. Alp Ozkan, specialist în oncologie pediatrică la clinica Anadolu din Istanbul, susţine însă că, atunci când aceste simptome persistă mai mult de două săptămâni, trebuie să-l duci pe cel mic urgent la doctor. Orice copil face temperatură, când şi când, şi poate avea stări de vomă sau sângerări nazale. Dr. Alp Ozkan, specialist în oncologie pediatrică la clinica Anadolu din Istanbul, susţine însă că, atunci când aceste simptome persistă mai mult de două săptămâni, trebuie să-l duci pe cel mic urgent la doctor.
Este cea mai frecventă formă de cancer pediatric la copiii cu vârste de până la 16 ani, fiind întâlnită, conform statisticilor, la 30% din cazuri.
Primele semne ale bolii sunt temperatura crescută pe o perioadă mai lungă de o săptămână, în ciuda tratamentului aplicat, sângerările nazale şi gingivale sau durerile acute de oase.
Afectează 20% din bolnavii aflaţi în evidenţele clinicilor de oncologie pediatrică.
Primele semne ale bolii pot apărea între zero şi un an. În această perioadă, copilului i se poate mări capul mai repede. Peste vârsta de un an pot apărea foarte frecvent stări de vomă şi dureri puternice de cap, vedere dublă, somnolenţă.
18% din cazurile de copii bolnavi de cancer suferă de limfom. Boala e cel mai uşor de observat în zona gâtului şi a capului, unde se află majoritatea ganglionilor limfatici.
Primul semn al bolii: inflamaţia ganglionilor limfatici, care la început poate fi pusă pe seama unei infecţii respiratorii, nu cedează la tratamentul cu antibiotice, ba chiar ganglionii ajung mai mari de 2 cm; în mod normal, aceştia sunt mici şi ovali, ca nişte boabe de fasole.
Conform statisticilor medicale internaţionale, numărul copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 16 ani bolnavi de cancer a crescut în ultimii ani. “Un