Protestele anti-americane care au avut ca punct zero Cairo şi s-au extins apoi în întreaga lume arabă au dus la blocarea ajutorului financiar acordat de Statele Unite Egiptului, relatează “Washington Post”. Este vorba de o asistenţă economică crucială pentru Egipt, în contextul în care, după Primăvara Arabă ce a dus la căderea regimului Mubarak, au scăzut vertiginos veniturile din turism.
Mai mulţi oficiali americani au precizat că protestele violente şi răspunsul stângaci al autorităţilor egiptene au dus la blocarea temporară a negocierilore pentru aceste fonduri: este vorba în principal de o iertare de datorie de circa un miliard de dolari, în contextul în care Egiptul datorează 3 miliarde Americii. Dar nu numai.
Pentru că există discuţii şi despre cum ar putea fi acordate alte milioane de dolari ca ajutor economic pentru Cairo. Nicio tranşă financiară nu va fi însă aprobată până după alegerile prezidenţiale din noiembrie. “Oamenii vor aştepta să vadă cum vor evolua lucrurile şi cu protestele şi cu Congresul”, spun surse citate de “Washington Post”.
În joc este şi ajutorul anual de 1,5 miliarde de dolari dat ca asistenţă economică unei naţiuni pe care America o consideră un partener esenţial în lumea arabă. Ajutorul a rămas în picioare chiar şi după instalarea unui guvern şi a unui parlament dominat de Frăţia Musulmană. Imediat după răsturnarea regimului lui Hosni Mubarak, Congresul a pus condiţii pentru acordarea pe mai departe a banilor, inclusiv ca Egiptul să respecte tratatul de pace cu Israelul. În prezent, legislatorii vorbesc despre introducerea unor condiţii noi.
Un înalt oficial din cadrul Congresului a explicat că şirul evenimentelor din următoarele săptămâni va hotărî soarta pe termen lung a banilor daţi Egiptului. Alţi oficiali citaţi de “Washington Post”, tot sub acoperirea anonimatului, susţin că amânarea este o reacţie