Adversara de azi a clujenilor valorează de două ori mai mult decât echipa lui Andone.
CFR Cluj îşi începe azi a treia aventură în grupele Ligii Campionilor în Portugalia, la Braga, împotriva unei echipe care constituie un model pentru formaţia lui Paszkany. Patronul ardelenilor şi-a construit strategia de la club în ultimii ani inspirându-se din cea a adversarilor din această seară.
Cele două formaţii au avut traiectorii oarecum asemănătoare. CFR Cluj a promovat în 2004 în Liga I, acelaşi an reprezentând începutul ascensiunii formaţiei din Braga în Portugalia. Sporting a ocupat atunci locul 5, calificant în Cupa UEFA, iar de atunci n-a lipsit în niciun sezon din Europa, reuşind de două ori să intre şi în grupele Ligii. Beneficiind şi de o concurenţă inferioară, CFR a ars mai repede etapele, cucerind de trei ori titlul în România, performanţă care lipseşte din palmaresul adversarei sale.
Super-reţea de scouteri
Însă aspectul la care se aseamănă cel mai mult cele două echipe este cel financiar. CFR a copiat modelul Bragăi, patentat în Portugalia însă de FC Porto. Adică eficientizarea cât mai mare a transferurilor. Atât Braga, cât şi CFR au cumpărat jucători la preţuri mici, pe care, cu ajutorul expunerii europene, i-au vândut apoi pe bani mulţi. Amândouă au reuşit să transfere în ultimii patru ani cel puţin câte un jucător pe sezon cu mai mult de 2,5 milioane de euro. Ambele cluburi beneficiază de o reţea bună de scouteri, atât pe piaţa sud-americană, cât şi pe cea de pe continent. Spre exemplu, Braga are angajaţi opt scouteri în Portugalia şi câte patru în Brazilia, Spania şi Italia, specializaţi inclusiv pe ligile inferioare.
Şi-au vândut vedeta la Benfica
În ceea ce priveşte valoarea loturilor, portughezii au un avantaj substanţial. Chiar dacă şi-au vândut în această vară cel mai bun jucător, pe Lima, la