Fenomenul de cărăuşie de droguri peste hotare a cunoscut în ultima perioadă “o amploare alarmantă”, în prezent “un număr mare” de cetăţeni români fiind deţinuţi în închisori din alte state, ca urmare a transportării unor substanţe înscrise în categoria drogurilor, potrivit MAE.
“Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Agenţia Naţională Antidrog, a iniţiat, la 14 septembrie 2012, o campanie anti-drog, care îşi propune să atragă atenţia asupra fenomenului de cărăuşie – transportul de droguri peste hotare. Acest fenomen a cunoscut în ultima perioadă o amploare alarmantă, în prezent un număr mare de cetăţeni români fiind deţinuţi în închisori din alte state, ca urmare a transportării unor substanţe înscrise în categoria drogurilor. Demarată sub titlul «Drogurile îţi schimbă destinaţia», campania de conştientizare atrage atenţia asupra riscurilor pe care le implică transportul de droguri, prin informarea publicului larg despre aspecte mai puţin cunoscute din legislaţia unor ţări ca Brunei, Malaezia, China, Turcia, Peru şi altele”, se arată într-un comunicat transmis luni de MAE.
MAE atenţionează, prin intermediul acestei campanii, că în multe ţări deţinerea unor cantităţi mici de substanţe încadrate în categoria drogurilor poate reprezenta, de fapt, transport de droguri, fapt ce va atrage, în cazul arestării, o pedeapsă corespunzătoare. Această prevedere este valabilă pentru toate categoriile de droguri, inclusiv pentru cele făcând parte din aşa-zisa categorie a drogurilor uşoare, aspect necunoscut marii majorităţi a publicului, care este, în general, mai familiarizat cu legislaţia europeană în materie de droguri, mai permisivă.
Un alt aspect asupra căruia MAE doreşte să atragă atenţia este acela că “există o listă care cuprinde 32 de ţări în care pentru infracţiunile legate de droguri se aplică pedeapsa cu moartea”.
“Campania este astfel