Proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) - care presupune, printre altele, construirea celui mai puternic laser din lume în România, la Măgurele – a primit undă verde din partea Comisiei Europene (CE).
Mai exact, CE a aprobat, ieri, „sprijinul pentru o infrastructură de cercetare de vârf care va implica 40 de instituţii academice şi de cercetare din 13 state membre", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. Contribuţia financiară din partea UE ar urma să provină din fondurile structurale, investiţia ajungând la aproximativ 180 de milioane de euro. Aceasta este doar prima parte a proiectului ELI-NP, care se va desfăşura pe perioada 2012-2015, costul total ridicându-se la 356,2 milioane de euro.
Construcţia laserului de la Măgurele face parte dintr-o iniţiativă mai amplă, care include şi Republica Cehă şi Ungaria, scopul fiind crearea unui consorţiu de cercetare european de avangardă.
Operaţional din 2015
Organizaţia care se află la baza proiectului este Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei". ELI-NP va fi implementat în zona Măgurele, la sud de Bucureşti, şi se preconizează că acesta va fi operaţional în 2015.
„Acesta este exact tipul de proiect pe care dorim să îl vedem mai des în viitor. El are menirea de a impulsiona cercetarea şi inovarea.Vrem să lansăm mai multe astfel de proiecte, pentru a ne asigura că fiecare euro este cheltuit în mod inteligent", a declarat comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn.
ELI-NP va avea rolul unui laborator paneuropean şi va găzdui o gamă largă de discipline ştiinţifice, care va include domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizică nucleară şi astrofizică, precum şi ştiinţa materialelor şi ştiinţele vieţii.
„Prin intermediul ELI-NP, România are ocazia de a se plasa ferm pe harta cercetării europe