Scuterele vor putea fi conduse, începând cu ianuarie 2013, numai de persoane care au permis de conducere, nu ca până acum, în baza unui atestat. Poliţiştii de la Rutieră spun că, în acest fel, scuteriştii vor deveni mai responsabili, pentru că se vor alege cu dosare penale dacă vor fi prinşi fără permis sau conducând beţi pe drumurile publice.
În prezent, pentru a conduce un scuter pe drumurile publice, e nevoie numai de un atestat emis de o şcoală de şoferi. În plus, scuterul trebuie să fie asigurat şi să fie înregistrat la primărie, iar persoana care îl conduce trebuie să poarte cască, îmbrăcăminte cu elemente reflectorizante şi să circule cu luminile aprinse.
Spre deosebire de şoferi sau motociclişti, scuteriştii nu au grija permisului de conducere şi, în consecinţă, pedepsele în cazul lor sunt mult mai blânde. De exemplu, dacă un scuterist este depistat conducând pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice, poliţiştii de la Rutieră pot doar să-i dea o amendă între 9 şi 20 de puncte, adică între 630 şi 1.400 de lei. În schimb, dacă are o alcoolemie peste 0,40 mg/l alcool în aerul expirat, un şofer rămâne fără permis şi se alege cu dosar penal, pedeapsa fiind închisoarea de la unu la cinci ani.
Această situaţie se va schimba peste câteva luni, pentru că, după cum a anunţat comisarul-şef Lucian Diniţă, şeful Direcţiei Rutiere, începând cu 19 ianuarie 2013, mopedele sau scuterele vor putea fi conduse numai de persoane care au permis.
Permis pentru moped
Legea nr. 215/2012 pentru modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care are rolul de a alinia Codul Rutier la normele Uniunii Europene, este cea care îi va obliga pe scuterişti să-și ia permise de conducere.
Dacă mopedele, alături de tramvaie sau tractoare folosite în agricultură, nu erau considerate autovehicule, s