În septembrie 2013, cei aproximativ 188.000 de elevi care vor da bacalaureatul vor avea de ales între două variante: un examen mai dificil, care le va deschide drumul spre facultate, şi unul mai uşor, care-i va trimite direct pe piaţa muncii. Pe hârtie, aşa arată planul Ministerului Educaţiei, aprobat de Senat.
Oficialii s-au grăbit să schimbe regulile examenului de maturitate şi au decis ca noile reglementări să intre în vigoare chiar de anul viitor.
Ca orice schimbare venită o dată cu alternarea forţelor politice la guvernare, nici aceasta nu a scăpat de controverse.
Actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spune că aşa oferă o barcă de salvare elevilor care nu pot trece bacalaureatul obişnuit.
În schimb, fostul ministru Daniel Funeriu caracterizează măsura prin termeni precum „o greşeală", „formă fără fond", „Bac cu buletinul".
„Suntem singura ţară din lume care le spune elevilor, în septembrie, cum vor da bacalaureatul în iunie", a mai spus ieri Funeriu.
Ce spune legea
Absolvenţii ciclului superior al liceului care susţin şi promovează examenul de bacalaureat profesional dobândesc, potrivit legii, diploma de bacalaureat profesional, care le dă dreptul de acces pe piaţa muncii, fără drept de acces, însă, în învăţământul superior, potrivit proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995.
Legea dă dreptul oricărui elev de a da acest examen, din orice liceu, oricare ar fi profilul acestuia.
Examenul pentru bacalaureatul profesional nu schimbă conţinutul programei pe care elevii au parcurs-o în timpul anilor de liceu.
Pentru noul tip de bac, elevii vor susţine două probe: un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială, disciplină care se va preda tuturor liceenilor.