* Fermierii vor renunţa să mai cultive cartofi, din cauza pierderilor financiare şi din lipsă de sămânţă
Deficitul din agricultură se va adânci, anul viitor, după cum ne-a spus Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Cartofi din România, care ne-a precizat: "Anul viitor se va accentua deficitul din agricultură. Dacă anul trecut am reuşit să înfiinţăm culturile de toamnă, acum nici măcar nu am putut însămânţa. Deficitul va fi atât la grâu şi la rapiţă, cât şi la orz, la porumb, la cartofi... Având în vedere seceta, lipsa de ajutoare guvernamentale şi criza financiară, va fi foarte greu să supravieţuim".
Ioan Benea ne-a spus că o mare parte dintre fermieri vor renunţa să mai cultive cartofi, din două motive - din cauza pierderilor financiare din acest an şi din lipsă de sămânţă.
Din producţia de acest an, care a fost cu peste 70% mai mică decât cea de anul trecut, cultivatorii nu au cartofi nici pentru comercializare, nici pentru sămânţă, potrivit domnului Benea, care ne-a explicat: "De 40 de ani de când activez pe această piaţă, aici, la Braşov, în ţara cartofului, nu m-am confruntat cu o astfel de situaţie. Din 6 iunie nu a mai plouat, au fost temperaturi de 65-67 de grade la sol, s-a uscat totul. Cartofii au legat foarte bine, dar după ce a început seceta au rămas la mărimea nucilor sau, în cel mai bun caz, a ouălor, au încolţit şi s-au zbârcit. Mulţi fermieri nici măcar nu i-au mai recoltat, pentru că sunt improprii, atât pentru consum, cât şi pentru sămânţă. Sunt buni doar pentru furaje. Cei care au mai irigat sau au avut culturile în zone mai umede au mai recoltat câte ceva, dar sunt lanuri întregi compromise în totalitate".
Cultivatorii investesc circa 15.000-25.000 de lei pentru un hectar, la nivelul ţării fiind cultivate, în acest an, aproximativ 240.000 de hectare de cartofi. Calculând 70% pierderi din producţie,