Băncile chinezeşti, având seifurile pline de lichidităţi, încep să se uite pentru o achiziţie care să conteze către sistemul financiar european, care de patru ani pierde în continuu sânge din cauza crizei şi a bilanţurilor pline de datorii.
China Construction Bank, a doua ca mărime din China după active, intenţionează să efectueze cea mai mare achiziţie bancară străină a vreunei companii chineze şi a pus ochii pe băncile din Europa, potrivit Financial Times. Achiziţiile s-ar putea ridica la 15 miliarde dolari, conform preşedintelui instituţiei, Wang Hongzhang.
"Unele bănci din Europa au fost scoase la vânzare. Acum căutăm alegerea potrivită", a spus Hongzhang. El a adăugat că banca pe care ar urma să o achiziţioneze ar trebui să aibă prezenţă internaţională.
Bancherii consideră că instituţiile europene de credit care au fost parţial naţionalizate din cauza crizei financiare ar putea fi ţinte atractive. Dintre acestea, RBS, deţinută în proporţie de 82% de statul britanic, are o capitalizare de piaţă de 17 miliarde lire sterline (21 miliarde euro), iar Commerzbank, la care statul german are o participaţie de 25%, abia valorează nouă miliarde euro. Pe de altă parte, antreprenorii chinezi încearcă să iasă din propriul areal având în vedere că economia Chinei începe să piardă din creştere vertiginos.
Zong Qinghou, cel mai bogat chinez, intenţionează să îşi extindă reţeaua de distribuţie a producătorului său de băuturi răcoritoare Wahaha în Europa şi Australia prin prin achiziţia unor firme de acelaşi profil pentru a contracara încetinirea economiei chineze şi competiţia tot mai acerbă de pe piaţa de origine. Wahaha este în prezent cel mai mare producător de băuturi răcoritoare din China, scrie Bloomberg.
"Achiziţiile sunt un pas pe care trebuie să îl facem dacă vrem să devenim o companie globală", a spus Kelly Zong, fiica miliardarului.