Finanţarea cu 180 de milioane de euro a fost aprobată de Comisia Europeană (CE), marţi, 18 septembrie, cel mai probabil lucrările la cel mai mare proiect ştiinţific din România urmând să înceapă în prima parte din 2013.
Proiectul prevede ridicarea pe platforma de la Măgurele, lângă Bucureşti, a laserului ELI-NP (care va fi cel mai mare din lume) şi a laboratoarelor “Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP“. Ministrul Afacerilor Externe, Leonard Orban, a declarat pentru mediafax că dezvoltarea proiectului va fi finanţată de către UE în două etape, în prima etapă 2013-2015, pentru care a fost aprobată marţi finanţarea, urmând să fie construite clădirile complexului ştiinţific, iar după 2015 este programată achiziţia de echipamente, inclusiv a celor necesare pentru asamblarea laserului. Orban a menţionat că speră ca lucrările să înceapă undeva la începutul anului viitor.
Ministrul Afacerilor Externe este de părere că proiectul, având în vedere valoarea sa financiară, va “îmbunătăţi categoric rata de absorbţie în ceea ce fondurile destinate politicii de coeziune”, însă va avea şi o influenţă benefică pentru dezvoltarea economic a regiunii Măgurele, precum şi un “impact formidabil” pentru comunitatea ştiinţifică din România. Proiectul “Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP” implică 40 de instituţii academice şi de cercetare din 13 state membre şi face parte dintr-o iniţiativă mai amplă, care include şi Republica Cehă şi Ungaria, în scopul creării unui consorţiu de cercetare european de avangardă, informează un comunicat al Comisiei Europene.
ELI-NP va avea rolul unui laborator paneuropean şi va găzdui o gamă largă de discipline ştiinţifice, care va include domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizică nucleară şi astrofizică, precum şi ştiinţa materialelor şi ştiinţele vieţii. De asemenea, cercetătorii vor stud