Un film despre profetul Mahomed a provocat reacţii violente în Orientul Mijlociu. Acum, un partid extremist din Germania vrea să îl proiecteze în public. O idee proastă – dar legitimă.
Mii de persoane au manifestat, pe alocuri violent, împotriva filmului satiric la adresa profetului Mahomed. În urma furiei dezlănţuite şi-au pierdut viaţa ambasadorul american din Libia, alţi trei diplomaţi ai SUA şi mai mulţi demonstranţi. Deci e o idee bună ca partidul „Pro Germania” să proiecteze filmul într-un cinematograf berlinez? Evident că nu. Dar e acţiunea totuşi legitimă? Evident că da.
E clar că filmul „Muslim Innocence” nu a fost făcut să înveţe publicul ceva despre religia islamică. E o peliculă proastă cu un singur scop: să provoace întocmai aceste reacţii violente în Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, libertatea de expresie artistică e valabilă şi în cazul kitsch-urilor şi în cazul propagandei. Orice altceva ar însemna fie cenzură statală fie cenzură autoimpusă.
Pe de altă parte, contemporanii mai iluminaţi s-ar putea întreba de ce atâta agitaţie? Autorii filmului nu au omorât pe nimeni, ci doar au deranjat o minoritate radicală. Dar în lumea vestică astfel de acţiuni sunt deja obişnuinţă. Să ne amintim de satira la adresa lui Hristos „The Life of Brian” a lui Monty Python. În 1979, filmul era prezentat la New York, în SUA, o ţară unde libertatea de religie este prevăzută în Primul Amendament al Constituţiei. Probabil că de aceea ziua de 9/11 i-a surprins pe oficialii americani în termeni de reacţii la un film prost.
Ciocnirile din Orientul Mijlociu arată clivajul dintre lumile Occidentală şi Musulmană (The Telegraph)
Cine vrea să înţeleagă coliziunea celor două lumi – care reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa armoniei mondiale – ar trebui să pună mâna pe transcrierile unei convorbiri telefonice la ceas de noapte din