Ministerul Justiţiei a început să caute şefi pentru cele două instituţii, iar condiţiile sunt bătute-n cuie: candidaţii trebuie să aibă cel puţin 10 ani de exeprienţă ca judecător sau procuror.
De asemenea, regulamentul înscrierii prevede ca toţi candidaţii la unul dintre cele două posturi să depună la dosar 10 lucrări judiciare, un raport de evaluare profesională făcut de însuşi candidat, precum şi un proiect de cel puţin 30 de pagini cu viziunea sa despre cum ar trebui să se dezvolte instituţia pe care vrea să o conducă.
De asemenea, vor fi evaluaţi şi printr-un interviu, care va dura aproximativ o oră şi jumătate. În plus, procurorii care participă la selecţie sunt obligaţi să dea o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de anul 1990 şi nici nu au colaborat cu acestea.
Pe lângă susţinerea proiectului, candidaţii vor fi testaţi pentru următoarele aptitudini: capacitatea de organizare, asumarea responsabilităţilor, rapiditatea în luarea deciziilor, rezistenţa la stres, capacitatea de analiză.
Candidaţii pot depune cereri de mâine şi până lunea viitoare. Interviul va fi susţinut pe 2 şi 3 octombrie, iar rezultatele vor fi afişate o zi mai târziu, pe 4 octombrie.
Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, potrivit unui comunicat difuzat după întâlnirea cu premierul Victor Ponta, că pentru atingerea de către România a obiectivelor MCV este deosebit de important ca numirea procurorului general şi a şefului DNA să fie derulată "corect şi transparent".