Aproximativ 250 de persoane disponibilizate de la combinatul Mechel de la Câmpia Turzii vor fi angajate în întreprinderi sociale, înfiinţate din fonduri europene. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj va depune săptămâna viitoare la Comisia Europeană proiectul care prevede înfiinţarea acestor întreprinderi sociale.
Proiectul finanţat din fonduri europene va fi depus până pe 25 septembrie şi va crea aproximativ 250 de locuri de muncă în Parcul Industrial Câmpia Turzii, pentru zona Câmpia Turzii - Turda.
FOTO Peste 250 de persoane protestează la Mechel Câmpia Turzii, cerând să nu fie închis combinatul
„Diferenţa faţă de proiectul pentru şomerii de la Nokia este că în acest caz vor fi realizate nişte întreprinderi sociale pe formatul fundaţiilor sau asociaţiilor. Se vor înfiinţa patru asemenea asociaţii dotate cu utilaje şi materii prime, în care foştii angajaţi Mechel vor confecţiona produse din metal sau plastic şi vor încheia parteneriate cu diferite firme. Aceste firme le vor da comenzile şi ei le vor onora. Pe baza acestor colaborări vom crea locuri de muncă", a precizat Daniel Don, directorul AJOFM Cluj.
Don a mai precizat că timp de doi ani de zile proiectul va fi finanţat din bani europeni, iar după alţi doi ani aceste asociaţii devin autofinanţate.
„Va avea loc o selecţie de personal. Restul persoanelor care nu vor lucra în aceste întreprinderi vor beneficia de cursuri de calificare. Întreprinderea va fi deţinuţă de angajaţi", a mai precizat Don.
Proiectul va avea un buget de aproximativ şase milioane de euro. „La Nokia costul pe persoană a fost de 3500 de euro. Aici costul ar urma să fie un pic mai mare că vorbim de industria metalurgică. Nu putem depăşi 5000 de euro pe persoană asistată", a explicat Don.
Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie, disponibilizarea colectivă a 800 de an