Teritoriul Republicii Moldova este presărat cu aruncătoare de mine, proiectile şi grenade. Cel mai grav este că nimeni nu ştie câte muniţii active sunt încă ascunse în pământ
Obiectele explozive au rămas după cel de-al Doilea Război Mondial sau în urma conflictului armat de pe Nistru, dar în ultimii ani geniştii moldoveni au tot mai mult de lucru. Situaţia este alarmantă mai ales pentru faptul că numărul victimelor creşte de la an la an, chiar pe timp de pace.
Anul trecut, specialiştii au dezamorsat 2.200 de mine, iar în 2012 - 1.800. Până în 2010, în medie erau găsite în jur de 500 de explozibile pe an. Mihail Semionov, comandantul Batalionului Geniu „Codru“, din cadrul Armatei Naţionale, explică numărul în creştere al muniţiilor depistate prin procesul de eroziune a solului şi inundaţii, care le scot la suprafaţă.
„Cel mai des le descoperim aruncătoare de mine în raioanele Ungheni, Ştefan Vodă, Căuşeni. Proiectilele de artilerie le identificăm la Cantemir, Cahul, Orhei, Nisporeni şi Hânceşti. La Dubăsari, Criuleni, Bender şi Varniţa au fost găsite mine antipersonal. În Nordul Moldovei mai rar sunt astfel de situaţii, totuşi acolo am identificat grenade antitanc, grenade de mână şi cartuşe. Toate sunt extrem de periculoase“, atenţionează locotenent-colonelul. Obiectele explozive sunt depistate deseori de localnici, care, din necunoaştere, îşi pierd viaţa în urma deflagraţiei. De exemplu, un bărbat de la Teleneşti, în timp ce săpa temelia unei case, a găsit o mină şi a lovit-o de un par ca s-o cureţe de noroi. Din acelaşi motiv au murit, recent, şi doi copii din Orhei.
VICTIMELE NECUNOAŞTERII
„Este foarte grav că oamenii nu-şi dau seama la ce pericol se expun. Zilele trecute, în casa unui cetăţean din Soroca au fost descoperite mai multe grenade. Omul le colecţiona. O altă persoană, din Călăraşi, aduna muniţie de artilerie, punând astfel