Sindromul de colon iritabil (SCI) este o afecţiune intestinală funcţională, care are ca simptome: dureri abdominale, constipaţie sau diaree, balonare, prezenţa mucusului în scaun şi senzaţia de defecare (evacuare) incompletă. Majoritatea persoanelor care suferă de SCI prezintă rapid după ingestia de alimente unul sau mai multe simptome specifice acestei afecţiuni. De aceea, alcătuirea unei alimentaţii corespunzătoare este esenţială, deoarece poate reduce simptomatologia. Întrucât organismul fiecărei persoane este diferit, dieta trebuie personalizată, însă există câteva reguli generale de care este bine să se ţină cont.
Se alcătuieşte o dietă în funcţie de simptomatologie
Se recomandă reducerea consumului sau eliminarea din dietă a alimentelor care produc diaree, inclusiv cafeaua şi alcoolul, a alimentelor bogate în grăsimi, a alimentelor care produc flatulenţă (spre exemplu, broccoli, varză, fasole), precum şi a îndulcitorilor artificiali pe bază de sorbitol.
În caz de constipaţie
Pentru combaterea constipaţiei (care adesea duce la disconfort abdominal), este indicat un consum ridicat de fibre vegetale, care pot fi asimilate din fructe (pere, mere, zmeură), legume (mazăre, varză de Bruxelles), cereale integrale şi tărâţe. De asemenea, se recomandă consumul crescut de lichide, între 6-8 pahare cu apă pe zi, întrucât fibrele absorb apa. În ceea ce priveşte felul în care iei masa, este indicat să mesteci bine mâncarea, să mănânci în locuri liniştite, să consumi alimente în porţii mici şi dese, să eviţi consumul de băuturi reci pe stomacul gol, să eviţi guma de mestecat şi să consumi multe salate, dar fără sosuri.
Pentru combaterea diareei
În cazul în care diareea este unul dintre simptomele persistente, iată ce alimente trebuie să eviţi:
- alcoolul;
- cafeaua, ceaiul negru, ciocolata şi cola;
www.clicksanatate.ro