Unsprezece nave guvernamentale chineze au ajuns marţi după-amiază în apropierea insulelor administrate de Japonia şi revendicate de China, a anunţat paza de coastă japoneză, citată de AFP.
"În jurul orei 16.30 (10.30 ora României), zece nave de supraveghere au fost reperate la limita apelor din jurul insulei Uotsuri", a anunţat un purtător de cuvânt al pazei de coastă, potrivit căruia o a unsprezecea navă a serviciului de control al pescuitului a ajuns în aceeaşi zonă cu puţin timp înainte.
Vineri, Beijingul a trimis deja şase nave similare în jurul insulelor Diaoyu - numele lor chinez - denumite Senkaku de Japonia.
China îşi rezervă dreptul de a lua "măsuri suplimentare" în diferendul cu Japonia
China îşi rezervă dreptul de a lua "măsuri suplimentare" în diferendul cu Japonia, în care contestă naţionalizarea insulelor disputate de cele două ţări, a declarat marţi ministrul chinez al Apărării, transmite AFP.
China urmăreşte atent situaţia din Marea Chinei de Est şi "ne rezervăm dreptul (de a lua) măsuri suplimentare", a declarat Liang Guanglie, prin intermediul unui traducător, în timpul conferinţei de presă pe care a susţinut-o alături de omologul său american, Leon Panetta.
"Desigur, acestea fiind spuse, noi sperăm încă la soluţie paşnică şi negociată cu privire la acest aspect", a afirmat ministrul, întrebat dacă Beijingul are în vedere recurgerea la forţă.
Liang, general de armată, a reafirmat suveranitatea Beijingului asupra acestor insule, dând vina pe Tokyo pentru izbucnirea tensiunilor dintre cele două ţări.
Sosit luni seară în capitala Chinei, şeful Pentagonului, Leon Panetta, a făcut apel la reţinere, aşa cum a procedat şi la Tokyo, în timp ce mii de chinezi demonstrau din nou, marţi, în toată ţara.
"În ceea ce priveşte actualele tensiuni, facem apel la calm şi la reţinere din partea tuturor părţil