Economia Statelor Unite îşi revine prea încet, iar condiţiile de pe piaţa muncii sunt dure. Oficial, rata şomajului este 8,1%, la trei ani după sfârşitul celei mai severe recesiuni de după cel de-Al Doilea Război Mondial, dar analiştii cred că, în realitate, şomajul se ridică la 16%. Congresmenii din Washington, ocupaţi cu luptele politice, fac prea puţin pentru a da o şansă celor aproape 13 milioane de americani care nu îşi pot găsi un loc de muncă.
Au mai rămas 50 de zile până la alegerile prezidenţiale din Statele Unite şi tema principală a luptei dintre candidaţi este crearea locurilor de muncă. Actualul preşedinte, democratul Barack Obama, vrea să facă aceasta mărind impozitele pentru cei mai bogaţi, să scutească de taxe anumite afaceri şi să cheltuiască mai mult pe lucrări publice. Rivalul său, republicanul Mitt Romney, vrea impozite mici pentru toată lumea, tăieri de taxe pentru companii, dereglementare şi stimularea producţiei de petrol şi de gaze naturale.
Până la alegeri, Federal Reserve încearcă deja să ia măsuri care să ajute economia să creeze slujbe. Săptămâna trecută, banca centrală americană a anunţat un program de achiziţii de obligaţiuni, de 40 mld. dolari în fiecare lună, derulat până când piaţa locurilor de muncă se însănătoşeşte şi economia creşte sustenabil. Fed va cumpăra obligaţiuni ipotecare pentru a reduce dobânzile creditelor ipotecare şi a stimula cumpărarea de locuinţe şi, prin urmare, angajările. Sectorul imobiliar şi activităţile adiacente reprezintă 30% din economia americană.
Mai mulţi analişti s-au arătat însă sceptici cu privire la eficienţa programului. Deşi bursele au reacţionat pozitiv imediat după anunţul preşedintelui Fed, Ben Bernanke, viitorul depinde de cât de repede încep să apară rezultatele. "Dacă rata şomajului scade de la 8,1% la un 7,6%, atunci creşterea ar continua pe pieţe. Dar dacă rămâne la