Ne trebuie centre specializate şi donatori cadaverici pentru a putea primi organe şi din ţările UE, susţin experţii europeni care s-au aflat la Chişinău.
Doctorii din Moldova au nevoie și o mai bună coordonare a sistemului de transfer al organelor de la donatori la pacienții care au nevoie de ele. Aceasta este concluzia delegației de experți europeni care au vizitat patru dintre cele mai mari spitale din Chișinău: Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Spitalul de Urgență și Spitalul Clinic Republican.
Nicio şansă pentru copiii care au nevoie de transplant
„Moldova are un potențial mare în domeniul transplantului. Deocamdată e crucial să fie implementat un circuit clar, prin care medicii ai căror pacienți ajung în moarte cerebrală să anunțe rapid Agenția de Transplant, în vederea prelevării organelor necesare. Acum nu putem face vreo comparație cu centrele de transplant din Uniunea Europeană, fiindcă aici nu există un centru specializat", a declarat Stratos Chatzixiros, expert la Consilului Europei, delegat din partea Centrului Național de Transplant din Italia.
Acces la donatorii europeni, abia din 2016
Cei șapte experți europeni le-au prezentat specialiștilor de la Chișinău avantajele Eurotransplant, o organizație europeană din care fac parte Belgia, Germania, Croația, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Austria și Slovenia și care permite transferul de organe între pacienții din aceste țări, crescând astfel șansele de reușită pentru cei care au nevoie de transplanturi.
SUCCES Transplanturi renale reușite la Spitalul Republican
„Pentru ca Moldova să poată face parte din Eurotransplant trebuie ca mai întâi să începem să prelevăm organe de oameni aflaţi în moarte cerebrală. Deocamdată societatea nu are încredere în sistemul nostru medical", a precizat Igor Codreanu, directorul Agenți