Intr-un sistem fiscal care se remarca prin instabilitate legislativa si in care prima pagina a ziarelor este ocupata de anchetele penale asupra unor inalti oficiali ANAF, propunerea privind recompensarea persoanelor care transmit Fiscului informatii privind posibile fapte de evaziune este pur si simplu un act de teribilism, opineaza Luisiana Dobrinescu, avocat in cadrul societatii de avocatura Dobrinescu Dobrev.
In primul rand, in Romania nu exista suportul psihologic pentru un astfel de program. „Sa nu uitam ca sistemul whistle-blower care l-a inspirat pe autorul propunerii exista in America, unde denunturile fac parte din mentalitatea generala: parintii sunt denuntati ca si-au lasat pentru cinci minute copii minori singuri in casa, iar o servieta lasata nesupravegheata este suspecta de atentat”, explica Luisiana Dobrinescu. Din fericire, Romania nu este asa de „evoluata”.
Romanii care vor transmite Fiscului informatii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilitati, asa cum se intampla si in alte state, a declarat secretarul de stat in MFP Liviu Voinea, care va studia legislatia "denuntatorului" din Suedia.
Publicul tinta al unui asfel de program este format din cetatenii suficient de cuprinsi de simtul datoriei, cat sa isi denunte prietenii pentru binele tarii. Poate ca nu intamplator in America intalnirile la domiciliul cu prietenii sunt o raritate, remarca Luisiana Dobrinescu, iar acolo unde mai exista, nu dureaza mai mult de o ora.
Faptul ca vecinul si-a cumparat o masina de lux nu constituie o informatie originala In Romania de azi, denuntarile contra recompensa s-ar face cel mult din invidie sau razbunare – dar astfel de motive vremelnice sunt aproape incompatibile cu procedura extrem de meticuloasa a denuntarilor. Astfel, in America, completarea formularului de denuntare cuprind