Mai mulți vârsnici reclamă dispariția banilor din cont și penalizări abuzive
Denumite şi „băncile muncitoreşti” ale pensionarilor sau salariaţilor, Casele de Ajutor Reciproc (CAR) oferă deponenţilor şi surprize neplăcute, nu doar siguranţa economiilor. Mai multe instituţii financiare de acest tip sunt acuzate că au reguli asemănătoare cămătarilor şi că nu îşi respectă angajamentele. „Îţi iau taxe şi penalităţi pe care nu le anunţă când închei un contract”, se plânge Irina Diaconu, pensionară din Buftea.
În anul 2001, femeia şi soţul său, Constantin Diaconu, au deschis un cont la CAR-ul pensionarilor. „Lunar, am depus undeva la 10 lei. Până la începutul lui 2012 am avut fiecare câte 800 de lei, deşi trebuia să avem mai mult, în jur de 1.200”, se plânge femeia. Bătrânii au făcut şi un credit la CAR. „Am fost pe 2 mai să plătesc rata şi am fost penalizată cu încă o rată pentru că am întârziat o zi, trebuia să plătesc pe 1 mai, când a fost închis”, se mai plânge Irina Diaconu.
„E doar o neînţelegere”
Reprezentanţii CAR Buftea spun că la mijloc este doar o confuzie. „Noi avem penalităţi lunare de 5%. Familia spune că de la caserie li s-au spus că am avea alte penalităţi, dar nu este aşa. Probabil nu s-a înţeles”, a fost răspunsul oferit de conducerea CAR Buftea.
Cuantumul maxim al împrumuturilor acordate de CAR-uri este de 10.000 de lei, iar valoarea de referinţă a dobânzii anuale este de 8%. „Dacă dobânda sau penalitatea aplicată la un împrumut e mai mare decât cea de la bancă este bine să se facă reclamaţie la Protecţia Consumatorilor, Poliţie, Parchet”, recomandă Ionuţ Ciobanu, analist creditete din Iaşi.
Pensionarii din Brăila nu mai aveau nici bani în cont
Reprezentanţii Protecţiei Consumatorului spun că primesc constant reclamaţii de la bătrâni în privinţa împrumuturilor făcute la CAR. Astfel, în Suceava, pensionarii au depus în p