La Paris, în incinta lui Grand Palais, s-a inaugurat vineri a 26-a editie a Bienalei anticarilor. Timp de 11 zile colectionarii din lumea întreagă pot admira si cumpăra opere de artă - tablouri, sculpturi, mobilă - din toate epocile de la antichitate si până la arta modernă. Marilor anticari li s-au alăturat si cei mai celebri creatori de bijuterii. Vasile Damian a vizitat aleile manifestării - puse în scenă de Karl Lagerfeld - si a stat de vorbă cu organizatorul Bienalei:
Bienala din acest an pune în scenă operele anticarilor într-o "reproducere" la scară mică a Parisului anilor 1900. Mai fastuos ca niciodată, decorul este semnat Karl Lagerfeld. "Cine altul decât mine cunoaste mai bine Parisul?" se întreba în seara inaugurală, fără nicio modestie, celebrul creator de modă. Scenografie imită asadar stilul capitaeli franecze de acum un secol si ceva, este reconstituită un soi de Avenue des Champs-Elysées cu acul de triumf de o parte si obeliscul dinplace d ela Concorde de cealaltă iar standurile anticarilor sunt gândite ca niste apartamente de prestigiu.
Atât colectionarii cât si amatorii vor fi sedusi, încântati de ceeace pot descoperi pe cele două hectare de spatii amenajate sub cupola de sticlă a lui Grand Palais. 122 de anticari de renume mondial, 8 mii de exponate - cel mai mare muzeu efemer din lume astepată în 11 zile peste o sută de mii de vizitatori - pasionati sau nu dar oricum cu bani întrucât biletul de intrare costă 30 de euros iar catalogul alti 45.
Am stat de vorbă cu Christian Deydier, presedintele Sindicatului national al anticarilor, organizatorul acestei manifestări de exceptie:
„Am organizat cel mai important eveniment din lume, toti marii creatori de bijuterii fac de doi ani o colectie specială "bienală", au venit cei mai mari anticari din lume ca să arate capodoperele pe care le pun în vânzare, suntem deci un muzeu e