Fiecare precupeaţă din piaţă are secretul ei pentru murăturile pe care le scoate la tarabă. Totul se face cu migală şi cu simţ de răspundere astfel încât clientul să fie mulţumit şi să mai vină.
Nici bărbaţii nu se dau la o parte de la pusul murăturilor pentru iarnă. Neculai Pardoş, în vârstă de 78 de ani, grădinar din tată în fiu, scoate la tarabă rezultatul muncii sale, de pe cei peste 3.200 de metri de grădină pe care îi are. „Eu am trăit în Bahne unde părinţii mei aveau grădină şi de la 10, 12 ani mă puneau să curăţ legumele cu ei şi ştiu de atunci cum se fac conservele“, spune Neculai Pardoş .
Pe lîngă morcov, păstârnac şi ţelină, omul vine la piaţă şi cu varză murată, bună atât ca acritură, cât şi la sarmalele învelite în frunză de varză sau la varza călită, care se pregăteşte de obicei iarna. „Curăţăm varza, o spălăm şi facem o tăietură în două la cotor ca să intre sarea. Pe urmă facem o saramură cu o lingură de sare la un litru de apă. Dacă avem o găleată de apă punem 10 linguri de sare şi mai adăugăm una două în plus“, spune Neculai Pardoş.
Preţul pentru un kilogram de varză murată pregătităt de nea Neculai este de 10 lei. Şi cum preţul nu este prea mic, nu prea se îngrămădesc oamenii să cumpere. „Mai cumpără, mai se uită, ce să facem, asta e“, spune omul.
Precupeţele spun că toţi cei care nu au timp de pierdut prin bucătărie sunt aşteptaţi la piaţă unde pot gusta din bucatele pregătite de ele şi care cu singuranţă le vor aminti de bunătăţile puse pentru iarnă de mamele lor, în vremea copilăriei.
Fiecare precupeaţă din piaţă are secretul ei pentru murăturile pe care le scoate la tarabă. Totul se face cu migală şi cu simţ de răspundere astfel încât clientul să fie mulţumit şi să mai vină.
Nici bărbaţii nu se dau la o parte de la pusul murăturilor pentru iarnă. Neculai Pardoş, în vârstă de 78 de ani, gr